måndag 23 maj 2016

Låt oss prata om hud


I höstas var jag väldigt sjuk i huden. Precis som jag varit alla andra år efter att min kropp började utveckla atopisk eksema.

Jag skrev en hel del om min hud här på bloggen. Och jag fick en massa tips av er då. Men just då var jag så sjuk så att jag grät dygnet runt och valde då att ta den snabbaste utvägen till en friskare hud. Nämligen ljusbehandling och kortisonsalva.

Och jaa, jestas vad jag fick hör mycket om hur fel och dåligt kortison är och att jag aaabsoluuut iiinnteee ska använda det. Jag förstår vad ni menar. Inga läkemedel är någonsin bra. Helst sku jag leva på naturens örter och andra små knep. Men då det verkligen krisar och jag faktiskt är jätte sjuk så väljer jag att lyssna på läkaren.
 
 Sagt och gjort. Jag var hos hudläkaren, slapp en vecka senare på ljusbehandlingen, blev insmord två gånger om dagen med kortisonsalva och huden läkte. Redan efter två första gångerna såg jag fantastiska resultat. Min hud var hel och efter fem gånger kände jag hur mycket tjockare huden var.

Jag smorde mig såklart med en massa bassalva varje dag. Och i korta perioder med kortisonsalva. Jag mådde bra, det var frid och fröjd och jag var riktigt stolt över mig själv att jag lyssnade på min kropp och magkänsla och valde den behandlingen som jag trodde mest på. Och i den stunden var det läkemedel som var det rätta.

Nå idag då? Hur mår min hud idag?
5 månader efter att jag avslutat min behandling?
Och hur behandlar jag min hud?
Let me tell you!

Min hud mår helt fantastiskt bra! Den är inte röd, sprucken och knappt torr. Jag försöker att smörja in mig med bassalva en gång om dagen eller åtminstone varannan dag. Dock slarvar jag ibland och då torkar huden ut lite grann men inget jag lider desto mer av. Kortisonsalva använder jag endast då det riktigt krisar. Vilket har hänt sig endast en gång sedan december, så väldigt sällan tar jag fram den tuben. Det känns bra att veta att min hud inte är beroende av kortisonen och att jag klarar mig utan den. Men det känns tryggt att ha den där i lådan för jag är inte tillräckligt stark, sådär mentalt, att börja avvänja mig från kortison. Känns ändå som att det inte är så viktigt att göra det heller eftersom att jag inte är beroende av det. 

Nu då träden började blomma och gräset blev grönt, så började jag oxå blomma i ansiktet. Ett tag var jag så sjuk och sönder så jag tänkte jag sku gå under. Det gick dock över då jag kylde ner mitt ansikte med en våt trasa och smorde ansiktet med L&R's Emergency spray. Är glad jag klarade mig utan kortison. Jag kommer oxå faktiskt att börja prova på nått nytt nu i sommar. Det var nämligen en läsare som tipsade mig om ENJO's tvätthandske(?) som ska funka bra mot torr/eksem hud. Så nu har jag bokat ett demo med en återförsäljare från ENJO som ska komma och berätta mera om produkten.

Jag vill såklart slippa alla onödiga salvor hit och dit och att huden så småningom ska kunna börja producera sitt eget fett och inte behöva leva på ämnen från en bassalva. Och sen då den dagen har kommit ska jag börja smörja in mig med en massa bodylotion som doftar gott och får huden att känna len och mjuk. Dröömin.

7 kommentarer:

 1. Jag har också lidit av atopisk hud, dock mest när jag liten. Nu är det mest vid stora väderomställningar, typ från varmt till kallt väldigt fort. Nå hursomhelst, jag har alltid varit supertorr i ansiktet och hadt eksem från och till. Men jag slutade använda vanlig hudkräm till ansiktet, smörjer in mig med kokosolja varje kväll efter ansiktstvätt. Så tvättar jag endast med enjo och vatten. Huden har börjat producera egen fukt, greatness! Så för mig har det enklaste varit bäst ☺ Hoppas du hittar något som funkar för dig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, jag hoppas verkligen Enjo ska ha en lösning på mitt problem ;) har för tillfället torr hud endast i ansiktet. Och det är ju surt eftersom att det är enda stället på kroppen man sku vila ha len och fin hud på ;) hahah. Jaa dendär kokosoljan verkar funka för de flesta.. Dock inte för mig eftersom att jag är allergisk mot kokos :)

   Radera
  2. Joo ansiktet är ju det som syns mest, så klart man vill att det är lent och fint! :D synd att du är allergisk mot kokos.. det har varit livräddaren för mig. Kanske joboba eller sesam skulle vara något för dig? På ekolo.fi (haha smygreklam) finns flera olika oljor, testa dig fram. :) jag har också som du endast kortison i nödfall :)

   Radera
  3. Joboba har jag faktiskt aldrig hörd om. Ska ta och googla lite på det. Har provat kallpressat solrosolja men det hjälpte heller inte i den värsta tiden. Haha, men tack för tipset. Ska kolla in deras hemsida :)

   Radera
 2. Vad använder du för bassalva. Undvik sådana som har parafinium liquid i sig. Madrömmen för atopisk hud, det gör så att din hud blir beroende av den och inte kan återfetta sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo, det har jag hörd att man ska undvika. Använder aqualan L för tillfället. Funkar bra för mig. :)

   Radera
 3. Hejsan!
  Jag undrar om din graviditet påverkade dina eksem på något sätt? Kanske du har skrivit om det här i bloggen någongång men jag minns inte :) Jag är också en atopiker och som barn hade jag väldigt mycket eksem. Eksemen försvann i tonåren men istället fick jag problem med händerna, torra med massa sprickor.
  Nu efter förlossningen för 9 månader sedan har händerna varit riktigt hemska och irriterade av eksem som inte vill ge med sig..Så jag undrar om någon annan varit med om samma sak. T.o.m under sommaren då det annars brukar vara som bäst har det varit riktigt besvärligt. Jag undviker alla "dåliga" krämer men har tyvärr måste ta till kortison då jag inte stått ut längre..Såå irriterande!

  SvaraRadera