söndag 20 mars 2016

Mat som duger

 
Kom att tänka på en grej när jag läste meningen "Vad ska vi äta idag?".. Vad ger ni för mat åt Melvin? Lagar ni hemgjord mat åt honom eller får han burkmat? Om ni lagar själv, vad lagar ni isf? :) skulle vilja ha lite tips på mat åt en kinkig ettåring som spottar ut i princip allt som innehåller bitar/klimpar ;)


 Tack för din fråga! :)

Vi har ju turen med att ha ett barn som äter nästan precis allting. Så för det mesta äter Melvin det vi äter. Men det betyder ju då självklart att vi inte saltar maten alls, utan använder oss av andra kryddor som ger smak. Peppar, oregano, timjan, vitpeppar osv. 
Har jag lagat en maträtt med stora bitar i så mosar jag maten med gaffel eller kör lite med stavmixern för att få värsta klumparna och bitarna bort.
Men visst lagar jag helt egen mat åt Melvin oxå som jag fryser ner. För såna gånger då vi lagar sånt han inte kan äta.
Jag brukar t.ex. koka potatis, palsternacka, morot, lök och lagerblad i en kastrull och kyckling med svartpepparkorn i en annan. Löken och lagerbladen ger en god smak åt rotfrukterna och kycklingen suger åt sig en stark smak av pepparkornen. Sen då allt kokat färdigt silar jag bort det mesta vattnet, hällar allt i en och samma kastrull och mixar. Kom ihåg att peta bort lagerbladen och pepparkornen innan du mixar!! Då blir det en slet och smakrik puré. 
En annan rätt jag oxå brukar laga är potatis och lax. Då kryddar jag den färska laxen med typ peppar, dill och örtkrydda och steker den klar i ugnen. Så kokar jag ärter och potatis i matgrädde, tillsätter den färdiga laxen och kör i mixern. Mums tycker Melvin!


Så mitt tips är: 
- då du lagar mat åt barnet, så använd dig av ingredienser och kryddor som ger mycket smak. Som t.ex. lök, vitlök, dill, tomatpuré. För precis som vi vuxna så tycker nog inte barnen heller om mat som inte smakar nått!
- är det så att det är pga klumpar och bitar som barnet inte äter nått, så tycker jag att du helt bra kan mixa maten slät! Jag vet att de säger vid rådgivningen att "ge bitar i maten så barnet lär sig". SCREW THAT säger jag! Mixa maten så slät så barnet är nöjd. För det viktigaste är ju att barnet får mat i sig. Nog blir barnet van med klumpar och bitar då hen är redo för det! Samma gäller förstås om du ger burkmat. Släng maten i mixern innan du värmer den så den är helt slät, så ska det nog slinka ner i ett huj.

5 kommentarer:

 1. Vilka bra tips, jag tycker ju liksom att det låter gott fast jag är vuxen :) Men jag tror nog ändå att det är viktigt att försöka vänja barn vid bitar i tidig ålder, för tror det snarare blir svårare än lättare ju äldre de blir. Vid ungefär två kommer de in i en fas där de blir skeptiska till precis allt de inte smakat på tidigare. Men visst är det ju viktigt att de får mat också, så man får ju som förälder avgöra själv vad som passar ens eget barn :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo men visst är det så! Men man måste ju göra som det känns bäst just i den stunden :) man vet ju inte hur barnet är i framtiden och mitt i altl blir inte barnet skeptisk till mat :) svårt det här föräldraskapet ibland! ;)

   Radera
 2. Tack för att du tog dig tid att svara :) Melvin har det nästan lite för lyxigt som får så god mat varje dag, du verkar vara en riktigt bra kock! ^^ ha en fin påsk! :)

  SvaraRadera
 3. Ett annat tips ifall bitar är svårt för barnet är att mixa maten, men ge bitar av kokt potatis/morot/batat/ärter/majs osv. bredvid som barnet själv kan plocka i sig. Då är det på barnets villkor att pröva, men samtidigt får han/hon i sig tillräckligt med mat då resten är mixat.

  SvaraRadera
 4. Här har vi också en liten krabat (11 månader) som krånglar med maten och spottar (eller sprutar ut...)ut nästan varje gång hon ska äta. Suck... :/ Inte roligt när man stått där och lagat mat till henne och så äter hon knappt något! Vissa gånger går det då igen hur bra som helst. Har försökt mosa mat som är grövre ifall det är bitar och klimpar hon inte gillar och vissa gånger går det bättre då, andra inte.

  SvaraRadera