torsdag 26 november 2015

Frågor och svar - Graviditet och atopisk hud

Nea frågar:
"Hej. Jag undrar om ljusbehandlingen har hjälpt mot din atopiska hud?
Har själv också atopisk hud därför undar jag om det sku vara någo jag borde testa :)
Jag är nu gravid i vecka 29 så jag undrar följande:
Vad använde du för salvor när du var gravid?
Blev din hud bättre eller sämre under graviditeten?
Har du någo bra tips på salvor man kan använda under graviditeten? :)
Ha en bra dag! :)"Hej på dej Nea och tack för din fråga!
Ljusbehandlingen har absolut hjälpt mig och min hud att bli frisk. Jag är så gott som eksem fri idag och ännu har jag fem gånger kvar på behandlingen. Dessutom har jag fått bra tips och råd av skötarna hur jag ska ta hand om min hud på bästa sätt. Så jag rekommenderar verkligen att du söker dig till en läkare så du får remiss till behandlingen. Vill du läsa mera om min erfarenhet och tankar bakom ljusbehandlingen kan du klicka här. :)

I början av graviditeten blommade jag ut som fan och jag smorde in mig 4-5 gånger/dag med vanlig bassalva. Det kliade och sved så in i norden men typ halvvägs in i graviditeten gick det om. Och då hadd jag super bra hud enda tills en månad efter förlossningen då jag igen blommade av eksem. Antar att det nog just då var hormonellt. Tyvärr så blev det inte bättre sen utan bara värre hela tiden och ett halvt år efter förlossningen sökte jag mig till läkaren.

Det är jätte svårt att säga vilka salvor som hjälper och inte hjälper för vi reagerar ju alla olika. Dessutom är ju atopisk hud oftast olika "svåra" från person till person. Men visst kan jag tipsa dig om vilka salvor som hjälpt mig. :)

Under graviditeten använde jag mest Apo Base Oily Cream. Den innehåller 60% fett och tyckte att det var sååå skönt att smörja ett tjockt lager med bassalvan till natten. På morgonen kändes huden återfuktad och behaglig. Dock varade det inte länge så jag smorde mig mesama jag känd att huden blev torr. Alltså flera gånger om dagen. Sen då jag blev eksem fri så fortsatte jag med att smörja en gång om dagen i förebyggande syfte.
En sak du helst ska undvika är kortison. Nu under graviditeten och sen under tiden du ammar vill säga. Men har du eksem som blöder och vätskar borde du fråga en läkare om du eventuellt kan börja med en kortisonkur. Kom ihåg att det är inte hälsosamt att ha infekterade eksem.

Efter förlossningen och tiden innan jag fick börja med ljusbehandlingen provade jag på en massa olika salvor. Allt från apotekets bassalvor till naturliga preparat med örter och aloe vera. Och inget verkade hjälpa. Den som jag använde mest just då heter Carbalan. Den finns på apoteket och är gjord speciellt för atopisk eksem. Salvan är tunn och sugs fort in i huden. Men det dåliga med den är att har man torr och kliande hud så svider det ganska mycket då man smörjer in sig.

Idag använder jag en Aco's bassalva som heter Canoderm och jag gillar den mest. Den är lagom fet och känns behaglig att smörja in sig med. Den sugs snabbt in i huden men lämnar ändå huden fuktig. Men int sådär kladdigt fuktig som vissa salvor gör. Jag använder mig oxå av Aqualan L då jag duschar. Alltså jag har skippat alla löddrande shower gels och duschar i salvan i stället. Har funkat super och den lämnar huden återfuktad efter duschen. Sen smörjer jag med Canoderm oxå.
För så är det ju, då man lider av atopisk hud så gäller det att komma ihåg att smörja sig regelbundet med rätta salvor. Byt oxå dina tvättmedel till allergivänliga och var inte i kontakt med allt för starka rengöringsmedel. Kom oxå ihåg att då du smörjer in dig ska du smörja i samma riktning som kroppshåret växer. För smörjer du hullerombuller kan det orsaka hårsäcksinflammation vilket såklart försämrar huden. Ät oxå vitaminer och drick mycket vatten. Atopisk hud börjar ju inifrån.

Jag vet hur jävligt det är att ha atopisk hud under graviditet då man annars oxå är trött och hormonstinn. Så ska man dessutom ha nått som kliar och svider. Men det är bara att kämpa på och hoppas du hittar nått som hjälper dig! Det sägs ju att en graviditet kan bota atopisk hud så plötsligt gör det det för dig! Testa på ljusbehandling om du faktiskt vill satsa stenhårt på att få bort eksemen. För det blir ju i alla fall inte värre ;) Lycka till!

8 kommentarer:

 1. Tänkte tipsa om en bra salva som finns på dermosil. Min man har atopisk hud och haft det i flera år. Han har provat otaliga salvor och denna är den som har hjälpt honom bäst. Smörjer den också på vår 7 månaders kille då han är torr. Barnläkaren kollade på den och hon sa att den innehåller bra ämnen. Plus att den är billig. Så den rekommenderar jag att prova :)

  http://www.dermoshop.com/fi/products/3007-sensitive-extra-voide

  SvaraRadera
 2. Köper odylique ultra rich balm från cosmetique i jakobstad ! Uuunderbar salva 100% naturlig! 😊 även kallpressad eko kokosolja smörjer jag med! 😊 har skippat både kortison och salvor från apoteket eftersom de innehåller inte såå nyttiga ämnen tyvärr! Undvik också att få i dig citronsyra (e330) den är framstäld av svartmögel vilket heller inte är så hälsosam.. Nattljusolja / fiskolja / kokosolja borde man också få i sig som kosttillskott! Bra hud börjar innifrån! Har sj atopisk hud och har smort med kortison i flera år å det blev absolut inte bättre! Böt då bort apotekens salvor och köpte kokosoljan ! Kämpa över 1 månad sen lugna huden sig och sen efter har ja lnapt rört kortisontuben :) det börjar bli 2,5 år sen ! Idag kan den blomma upp när jag är stressad , annars hålls min hud fin !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har testat men den hjälpte inte mig. :)
   Eftersom att jag nu i en månads tid har gått hos hudläkare och hudspecialister och på ljusbehandling så kommer jag nog att gå efter vad det säger till mig att använda! :) har testat på precis allt från butiker, apotek, hälsoprodukter, naturprodukter osv och inget har funkat. Nu använder jag en vanlig bassalva och kortison och min hud är i toppen skick. :)

   Radera
 3. Ett tips till är : Har ni tillgång till bastu gör så här! Du duschar dig som du brukar innan bastu .. Går i bastun en bra stund, gå igen i duschen och tex peela dig med kokosolja/socker och honungs -blandning , sköljav snabbt , gå in i bastun igen (akta . Det blir halt! ) sitt där i en bra stund och njut! Oljan tränger bättre in i huden när din kropp är varm! Duscha av dig som vanligt! Medans du sedan ännu är fuktig i huden smörj in dig med någon valfri olja/kräm ..

  SvaraRadera
 4. Är du säker på att man inte får använda kortison då man ammar? Min läkare skrev ut kortison + antibiotika åt mig när jag hade en hudinfektion..och han sa att de e inga problem :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå alltså åt mig sa di så men om en läkare sagt åt dig att du kan använda kortison är det nog helt säkert okej! :D

   Radera
  2. Beror väl på vilken sorts kortison man använder.

   Radera
  3. Jaa helt säkert! Man kanske int ska använda det starkaste kortisonen :)

   Radera