torsdag 15 oktober 2015

Ljusbehandling och beslutsångest


Gaaaah vilken beslutsångest jag har! Har idag pratat med en sköterska på hudpolikliniken i Kokkola och redan nästa vecka ska jag få börja på SUP-ljusbehandling. Jag har ingen erfarenhet eller nå desto mer info på att vad det går ut på förutom att det är solarium liknande. 

Men det hon sa idag i telefonen är att jag ska genast börja använda kortisonsalvan jag fick utskriva förra veckan eftersom att det tydligen är en del av behandlingen. Och här får jag en så hemsk beslutsångest. Har hörd om så många som inte använt kortison i samband med behandlingen men ändå blivit friska. Dessutom står det på Vasa Centralsjukhus hemsida om ljusbehandling att det inte är ett måste att använda kortison under behandlingen utan endast vid behov. Men kan det vara så olika i Vasa och Kokkola? Att ena stället måste man använda kortison men på andra stället funkar det  bra utan?

Jag har ju varit utan kortison i över ett år och sku verkligen inte vila böri använd det nu igen. Känner heller inte att jag har ett behov av det eftersom att jag endast har en rodnad över huden och inga inflammerade exem. Men hon i telefonen sa typ så här att "joo du ska hämta ut salvan och smörja morgon och kväll i två veckors tid. Behandlingen och kortisonen stöder varandra.." Men nää, alltså jag har så svårt att tro på det eftersom att jag har svart på vitt att andra har klarat utan det. Då är det ju lite tråkigt om jag betalar för behandlingen men inte får nå resultat för att jag inte använt kortison. 


Finns det någon här som har erfarenhet av ljusbehandling?
Hur gjorde ni med kortisonen?


Min magkänsla säger att jag ska skita i kortisonen men eftersom att jag inte har erfarenhet av ljusbehandling så vet jag ju inte om det är bra eller dåligt att göra det.  

Så snälla, ni med erfarenhet, hjälp mig! 

4 kommentarer:

 1. Du borde nog prata med dem där igen tror jag, fråga om det faktiskt e nödvändigt eftersom du läste på vasa centralsjukhus hemsida att det bara är vid behov. Om de ännu till inte har undersökt dig kan de ju inte heller bedöma att du är i behov av det. Lycka till med behandlingen. :)

  SvaraRadera
 2. Jag har själv gått på ljusbehandling i Kokkola för fem år sedan och om jag kommer ihåg rätt använde jag kortison under behandlingen. Eksemen försvann (om det sen var ljusbehandlingen eller salvan vet jag inte) men det kom såklart tillbaka efter en tid. Nu har jag varit kortison fri i några år men har fortfarande eksem och letar ännu efter något som skulle hjälpa! Svårt att säga, om du ändå har varit kortisonfri i över ett år känns det inte riktigt värt att riskera det? Speciellt om du bara har rodnader. Jag skulle prova på ljusbehandlingen utan kortison, men det är bara min åsikt. Själv ser jag ut såhär när det är som värst, om jag är stressad eller liknande; http://kreativarebecka.blogspot.fi/2015/07/varfor-jag-inte-anvander-smink.html

  SvaraRadera
 3. Strunta i kortisonen! Lita på din egen magkänsla och sunda förnuft. Bara för att en sköterska säger att du måst nånting så betyder de int att du måst alls. För en annan sköterska i Vasa säger något helt annat. Och kortison är så galet farligt. Så e de bara. Om du int orkar tjata om det, låtsas bara att du använder det och så e de slut på diskussionen där. Se till att de inte kommer och smetar något på din rygg efter dina ljusbehandlingar. Jag antar att du når själv :)

  SvaraRadera
 4. Jag gjorde ljusbehandling i Åbo för ca 7-8 år sedan, och då skulle man inte använda kortison eftersom det gör det svårt att bedöma resultat av behandlingen - kortison tar ju bort eksem en tillfälligt så hur vet man om ljusbehandlingen hade effekt? Sen ska man ju akta sig för sol och solarium när man använder kortison så spontant tycker jag det låter väldigt märkligt, ännu konstigare om du inte har öppna eksem just nu. Jag ser ju att du har en baby också, vet inte om du ammar men gör du det är det ännu ett skäl att undvika kortisonet.
  Lycka till med ljusbehandlingen, hoppas det har bra effekt! För mig var det underbart och hade bra effekt på psyket också (jag blir ofta nedstämd under den mörka vintern).

  SvaraRadera