torsdag 16 april 2015

Utan sömn men mycket mat

Som nyblivna föräldrar finns det massa saker man helt enkelt glömmer bort. En av de sakerna är mat och att äta. Första dagarna här hemma kom vi på sent på kvällen att "när åt vi egentligen" och svaret på den frågan är ju då "vi har inte ätit". Man lägger ju all fokus på barnet och att hen ska få mat och ha det bra så man glömmer helt bort sig själv.


Då kan man ju bara konstatera att man är väldigt lyckligt lottad om man har familj och vänner som gör sånt för en.
I tisdags hade mamma kokat en stor kastrull med soppa som vi åt av och frös ner resten i små portioner så det bara är att värma när man blir hungrig. Sen mot kvällen kom hon dessutom in med en burk klappagröt.

Och tänk vilken lyx! Igår bjöd jag hit Carro och Elisabeth på kaffe och så hade Carro lagat en lasagne och bakat bulla åt mig och Johnny. Vi blev så glada och är så tacksam! Det underlättar vår vardag så mycket. Att ha mat färdigt i kylen som man bara kan slänga in i mikron. Speciellt nu när Melvin inte vill sova på nätterna.



De tre senaste nätterna har han varit så olycklig. Han bara gnäller och gnyr som en liten grisunge och inget verkar hjälp. Jag bär honom, gungar honom, matar, byter blöja, sjunger åt honom och allt jag bara kan komma på. Men inget funkar. Och det är så frustrerande.

Han sover så bra på dagarna. Vi har varit ut och skutta och han har sovit i vagnen. Igår var han dessutom vaken ganska länge i ett sträck och mot kvällen låg han bara i famnen och tittade runt.
Men så fort vi kommer opp i sovrummet blir han olycklig och vill inget.
Det var någon som undrade om vi har mycket program och att han kanske är övertrött men nej, tycker inte vi har mycket program. Vi har inte haft besök på flera dagar och vi har inte varit med honom nånstans. Han har heller inte ont i magen för han kakkar och kisar normalt och han har heller inte luft i magen. Så vad kan detta bero på? Eller är det bara nått som alla nyfödda går igenom?


11 kommentarer:

 1. Det är heeeelt normalt :) Han har ju ingen uppfattning om dygnsrytm och sådant ännu! Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Ge det några veckor tid så blir det bra! På nätet finns de många tips på hur man kan försöka vända babyns dygnsrytm till det rätta.

  SvaraRadera
 3. Prov ha honom att sova i vagnen på nätterna. De höll vi på med upp till 6 mån nu som då.... han trivdes mkt mer där han ändå v relativt mycke resten av dagen plus att de e ju lite tajtare där än i sängen... kanske han sku trivas bra där..

  SvaraRadera
 4. De e int allti lätt att få dem förstå att det är natt, det har nog tagit någon vecka för båda barnen. Men det finns några saker som kanske kan hjälpa: ordentlig kvällstidningarna (bad, pyjamas, dämpa belysning,godnattsång). Prata inte på natten vid mat o blöjbyte. Sen att acceptera att man får vaka någon timme på natten, blir man stressad (int alltid så lätt att int bli) känner bebben av det, och kan störa amningen. Det kommer nog att lätta med tiden :)
  /tvåbarnsmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa! Det har jag faktiskt hörd men glömt helt bort att man INTE ska prata på natten under just amning och blöjbyte. :) och måste faktiskt erkänna att vi inte haft egentliga rutiner på kvällen men ska försöka från och med ikväll. Tack för tipset! :)

   Radera
  2. Rutiner e bra ha ja märKt... allt me nattning o kväll ha blivi så.mkt lättare för oss sen vi börja me stadiga rutiner...

   Radera
  3. Haha, autocorrecten fick visst kvällsrutin till kvällstidningarna :) hursomhelst, läste i böckerna jag skrivit om barnen att vid 5 veckor har lillasyster börjat förstå helt och hållet att det är natt. Innan dess har hon vid någon amning på natten varit vaken kring 1,5h. /tvåbarnsmamma

   Radera
 5. Komppar tvåbarnsmamman där! Vi hade de första 3-4 veckorna precis lika. Gnäll o pirr, inget speciellt gråt men man märkte att inte allt var bra. Håll i rutinerna och dämpa belysning o sånt som du vill att ska höra till er kvällsrutin. Det lättar nog snart när lillen lär sig :) det är tungt just nu. Vi började med babymassage varje kväll så det inte ens en vecka så somnade hon som ett ljus efter det :) hoppas det snart lättar!
  Camilla

  SvaraRadera
 6. Vad du än gör så kom ihåg..gör du en sak en kväll..så kanske du hamnar att göra samma sak hela tiden.. tex..lägger du honom å sova i vagnen till natten..så kanske han blir fort van med det å sover bara sen i vagnen..ja menar int att de nå fel på de..utan bara att rutiner e viktiga men svåra att få i början..å dom blir fort vana..vi fick sen lite problem när vi varje kväll lulla åpå med hen i famnen tills nukkumatti kom,barnet blir ju tung till sist å ryggen ger upp..kom ihåg att DU e den bästa mamman åt din son,finns inget rätt och fel,man lär sig något varje dag och prova sånt du tycker låter bra,kom ihåg att vila på dagen när Melvin gör det så att du orkar. om han int äter sig tillräckligt mätt på kvällen när dom normalt tankar inför natten så pumpa å ge flaska/ersättning endast på kvällen/natten de kan göra att han orkar sova flera timmar i streck. Dedär att man ska väck dom var 3dje timme å ge mat strunta jag i ganska fort,hen sov 5h i streck när ja gav flaska på kvällen/natten (om nu int barnet e jätte litet då förståss,då måst man ju ge mat ofta)! De blir nog bra,lycka till, kom ihåg att vila :)

  SvaraRadera
 7. Det är bara fyra månader nu sen vår lilla kom till världen och jag minns bra de första veckorna då han åt varannan timme dag som natt. I början hade han jättesvårt att somna om och ibland hann jag inte ens somna igen innan det var dags att amma på nytt. I början tankar bebisarna mjölk på natten för att få igång mjölkproduktionen ordentligt. Jag tycker också det är viktigt att man inte blir stressad utan tar en dag i taget. Svårt är det nog att inte bli bitter när folk kläcker ur sig att deras barn vaknade en eller två gånger per natt :D men alla barn är olika. Det där med att inte prata och inte tända lampan är också bra tips. Det kan också vara bra att minnas att han hinner ändra sina rutiner många gånger ännu :)

  SvaraRadera
 8. Minns att jag satt uppe länge på kvällarna och ammade (& kollade serier =D), sen kunde dom somna i famnet. Hade dom också i våran säng på natten ett par månader, var så lätt att ge mat på natten då, bara att vända sig på sidan och somna om medan barnet åt. Om vi ville ha sängen ifred fick dom sova i vagnen, fast dom sov ändå bäst i sängen med oss. :) Lycka till & stort grattis till er!

  SvaraRadera