söndag 25 mars 2018

Läsarfråga; Hur nattar ni barnen?


Hur nattar du/ni barnen? Till egna sänger? 
Om du orkar skriva så tar vi tacksamma tips emot!

Melvin är, precis som mig, en människa som verkligen behöver ha ett fullt sömnkonto för att kunna fungera som normalt. Det märks så fort på oss båda när vi sovit för lite. Vi behöver en tupplur på dagen och vi behöver komma oss i säng tidigt på kvällarna så att vårt humör hålls på en bra nivå. Och det där med att få Melvin i säng på kvällarna har nog varit så otroligt utmanande.

I höst hade vi en period då Melvin somnade först 22-23 tiden på kvällarna och vi höll på att bli galen. Dessutom var hela kvällsrutinen en enda cirkus. Så fort vi nämnde ordet "läggdags" så steg Melvins energinivå till tusen. Han sprang omkring och skrek, skrattade, hoppade, ropade och det gick absolut inte att få honom lugn. Vi provade med att vara "hårda" mot honom, ha honom på timeout, för honom ut på gården och springa av sig och att helt enkelt ignorera honom och bara vänta ut det. Men utan resultat.

Så kom vi på att han kanske inte borde sova nån dagsvila mera så vi tog bort den. Eller först kortade vi av vilan och sen tog vi bort den helt. Och visst, plötsligt tog nattningen 10 minuter. Men var det verkligen värt det? Kan säga att det var det verkligen inte! Första veckan gick ju bra men med tiden märkte vi att han var helt övertrött och han orkade knappt igenom dagen. Kvällarna gick ut på att han grät och skrek och det var inget annat än bråk hela tiden. Sen började han dessutom få svårt att somna om kvällarna då han var så övertrött så många kvällar somna han först kl 00. I princip hadd vi skapa en ond cirkel med att ta bort dagsvilan.

Då Iselin föddes och Johnnys pappaledighet tog slut märkte jag snabbt att vi behöver en vilopaus under dagen för att orka. Jag sa helt kallt åt Melvin att "nu börjar vi vila på dagen så vi orkar vara glada och leka enda till kvällen". Till min förvåning var han helt med på noterna och dagsvilan var äntligen tillbaka i våra rutiner. Lite orolig var jag över hur det sku gå på kvällarna då vi ska natta honom men det blev faktiskt riktigt bra.

Foto: Alice Snellman

Men hur gör vi nu då då vi nattar? Där runt halv åtta tiden lagar vi kvällis åt honom så får han se på barnprogram så länge han äter. (ca i 30 minuter) Sen byter vi till pyjamas, tar kvällstvätten och går in på hans rum. Där har vi sen lagt på mysbelysning och bäddat skönt i hans säng med kuddar och hans favorit kramdjur. Då får han välja om vi läser böcker, berättar sagor eller sjunger åt honom och så somnar han oftast till det. Det brukar ta en halv timme från det att vi far in på hans rum tills han somnar. Ibland snabbare och ibland längre men rätt så smärtfritt.

Med Iselin går det ännu lättare. Jag ammar/ger flaska, lägger henne bredvid mig i sängen eller i sin säng och så somnar hon inom 15-20 minuter. Och detta sker ofta samtidigt som Melvin nattas. Tycker vi har riktigt bra rutin på kvällarna just nu och hoppas ju verkligen det ska hålla i sig. 

För att få en smidig nattning så brukar vi skapa en lugn atmosfär med dämpad belysning och så lite extra ljud som möjligt (tv, diskmaskin osv), så att Melvin hinner varva ner lite innan kvällsrutinerna. Sen låter vi det ta den tid som behövs för börjar vi skynda på Melvin så blir han bara upp i varv och då skiter sig allting. Så, satsa på att skapa en lugn atmosfär innan läggdags så är barnet lugnare sen då man väl lägger ner dom i sängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar