lördag 17 mars 2018

En liten berättelse om sängar


Vi lider av sovkaos. Eller ska vi säga sängkaos. I somras flyttade vi till höghus (tillfälligt) och kan säga det är inte det lättaste att flytta från 150 kvadrat till 79 kvadrat. Vi fick sälja bort hälften av våra möbler och att hitta en praktiskt lösning på möbleringen har inte varit lätt. Jag är ju en sån person att det ska vara så lite möbler och saker som möjligt så det är så öppet och luftigt som möjligt.

Och ja, oj vad vi har flyttat omkring här och speciellt i sovrummen. Det började med att Melvin varje natt ville sova i vår säng bredvid mig. Och ju gravidare jag blev desto mindre utrymme blev det ju, så vi fick helt kallt köpa en enkelsängen som flyttade in bredvid dubbelsängen och Johnny fick börja sova i den. Sen närmare bf så tog vi in spjälsängen i vårt sovrum och nu kan jag säga att det fanns inte många cm kvar av golvytan som inte var täckt med säng. Men det funkade med denna möblering.

Men redan nån vecka efter Iselins födsel så märkte jag att det kommer inte att funka i längden att vi sover så många på så litet utrymme då jag ska ligga och amma nätterna långa. Jag gillar som sagt inte att det är massa saker intryckt i ett rum så vi möblerade om. Vi flyttade enkelsängen in i Melvins rum så Melvin och Johnny började sova där istället. Det funkade.. tills jag insåg att Melvin har allt för lite utrymme att leka på så jag fick den briljanta idén om att vi sku byta sovrum.

Så, vi möblerade om. Igen. Men det blev faktiskt mycket bättre. Melvin fick det större sovrummet så det var inga problem med att ha både enkelsängen och Melvins säng i hans rum. Johnny och Melvin sov gott där. Enda tills Johnny började jobba igen och Melvin blev störd av Johnnys väckarklocka som ringde före kl 06 varje morgon. Jag vägrar stiga upp så tidigt så jag kom på en ny lösning. Igen. Vi flyttade in Melvins säng i vårt sovrum bredvid dubbelsängen och spjälsängen. Enkelsängen lämnade i Melvins rum så Johnny inte ska bli störd av mig och Iselin då vi bökar på med amningen hela natten. Och så har vi sovit nu i en månad. Riktigt bra lösning och alla är helt ok nöjda med sömnen.


Tills för några dagar sen.. Melvin har nu i en veckas tid vaknat redan halv 7 (vanligtvis sover han till 8-9)  och jag misstänker det är pga av Iselin. Hon har nämligen börjat med att hålla morgonshow med start kl 05, där hon ligger och pratar, skrattar och grymtar. Showen håller på till 7-8 tiden innan hon somnar om igen. Så jaa, Melvin blev helt enkelt störd av henne. Och jag tänker då inte börja stiga upp före halv 7 på morgonen med en gnällig och övertrött tvååring, så det fick bli ändring på det hela!

Eftersom att alla barnen nu i tre-sex månaders tid fått sova tillsammans with this mama var det dags för alla att börja sova i egna sängar. Så jag packade bort enkelsängen, flyttade Melvins säng i hans rum och spjälsängen blev bäddad och Iselin fick ett eget krypin i vårt sovrum. Då kvällen väl var kommen blev alla helt kallt nattade i sina egna sängar.

Första natten vaknade Melvin en gång och gnällde lite men somnade om efter en stund. Iselin ammade jag två gånger men hon sov mycket bättre än tidigare. Andra natten sov Melvin från 21.30-07 och kom sen i vår säng där han somnade om och sov till 8! Iselin ammade endast en gång under hela natten och första gången var först kl 04:50! Så himla skönt. Det var ett mycket bra beslut att lägga alla i egna sängar.

Men såklart, vill nån av barnen sova med oss så får de ju såklart göra det! Jag känner bara att vi behöver ha en rutin i sovandet nu då amningen med Iselin har stabiliserats och vi äntligen börjar ha ett rullande system i vardagen.

2 kommentarer:

 1. Oj va skönt, that's the dream! ��
  Har en likadan situation som slutresultat-önskemål, så har en fråga; hur nattar du/ni barnen? Till egna sänger? Om du orkar skriva så tar vi tacksamma tips emot ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jess, ska skriva ett inlägg om det! :)

   Radera