tisdag 3 november 2015

Fars dag eller inte?


Jag läste nå så otroligt sjukt på Expressen i en artikel som en mamma hadd skriva. Rubriken löd "papporna behöver inte ett fars dag-grattis". Ni kan läsa hela artikeln om ni klickar här.

Aaaaalltsåå.. Jag vet inte ens var jag ska börja. Först och främst är ju kvinnan som skrivit detta ganska blåst verkar det som och det är ju ganska uppenbart att hon vill provocera oss föräldrar. Och jag tänkte ta upp några punkter som stack mig i ögonen.


1. Allt som allt tar pappa knappt ut 25 procent av föräldradagarna för att spendera tid med sina barn. // Hon får ju det att låta som att papporna väljer att inte spendera tid med sina barn. Öööh? Är hon helt hjärndöd? Kanske det faktiskt är så att det inte finns ekonomisk möjlighet till det att pappan tar ut all föräldraledighet som han har möjligt att ta. Och det handlar verkligen inte om att pappan inte vill vara tillsammans med sitt barn.

2. Män lutar sig tillbaka medan kvinnan sköter 80 procent av det obetalda arbetet i hemmet. // Ja, här kan jag hålla med henne till en viss del. Det är faktiskt jävligt jobbigt att tvätta, städa, koka mat och ta hand om en bebis ensam varje dag. MEN det behöver ju verkligen INTE vara så. Det där är ju upp till var och en hur de gör.

3. Kvinnor som lever i heterosexuella förhållanden med barn är i betydligt större utsträckning sjukskrivna på grund av utmattning, depression och stress. Well, inte konstigt när vi är de som drar hela lasset. // Men herreguuuud.. Nu till alla kvinnor som tänker på att skaffa barn, DON'T DO IT om du inte är beredd på att "dra hela lasset". För så är det, kvinnan är den som håller koll och ordning och reda. Det är kvinnan som är gravid och ska hålla reda på olika kontroller både under och efter graviditeten. Det är kvinnan som är hemma åtm de första 9 månaderna vilket gör så att det automatiskt blir hon som håller ordning och reda på vardagen. Och pallar man inte lite extra ansvar ska man verkligen inte skaffa barn. Nått jag lärt mig det senaste halvåret.

Sen det att hon skriver om att papporna jobbar så mycket det första året och att mamman MÅSTE vara hemma. Ingen har väll förbjudit mamman från att jobba och att pappan är hemma istället? Det står heller ingenstans att kvinnan inte får jobba under mammaledigheten. Tvärtom. Det finns alla möjligheter för mamman att jobba efter att bebisen är född. Om man själv så önskar. Jag sku själv aldrig börja jobba så tidigt men var och en får ju göra som de själva vill. Vem är jag att döma? Om man anser att det är bäst för familjen att mamman far och jobba 3 månader efter förlossningen och att pappa är hemma så gör så då. Ingen förbjuder dig.

Dessutom tycker jag nog att papporna, trots att de jobbar, förtjänar en egen dag! Precis lika mycket som vi mammor förtjänar vår dag. Vi gör båda två ett bra jobb vare sig vi är hemma 24/7 eller bara vissa tider i dygnet. Såklart finns det pappor som inte förtjänar att ens bli kallad pappa men det är en så liten procent så tycker det är löjligt att straffa alla det fina och duktiga pappor som verkligen förtjänar sin titel!!

Oj jisses alltså. Blir ju irriterad med mindre. Nå, det här var nu mina åsikter.
Ni kan ju gärna berätta era åsikter angående artikeln.
Har kvinnan som skrev den en poäng i det hela eller är det bara bullshit?


1 kommentar:

  1. Tycker allt hon skrev var rent bullshit. Nu har jag inga egna barn utan kan bara se saker från min egen barndom.

    I och med att det i många fall är mannen som har högre lön så har inte många familjer inte råd att pappan stannar hemma speciellt länge. Det kanske sticker folk i ögonen men ofta är det faktisk mannen som försörjer familjen.

    Nu skriver jag väldigt stereotypt men det är ofta kvinnan som drar ett stort lass med städning, barn, osv. MEN oftast gör pappan andra saker som skruvar bilen, fixar avloppet, mm. och det är ju också saker som behöver göras. Så jag tycker papporna absolut är värda en ledig dag!

    Blir typ upprörd av allt hon skriver.. usch, haha.

    SvaraRadera