söndag 13 september 2015

Burkmat vs Hemlagad mat


"Jag har oxå en fråga gällande barnmat :) Vad har du för åsikt om burkmat? Tänker du börja laga hemgjord mat åt Melvin eller kör du på enbart burkar, eller både och? Tror du på den teorin att burkmaten e bara "skit"? Ja nu blev de ju flera frågor men hoppas du tar dig tid att svara på dem iallafall :) intressant att höra vad folk tycker och tror."


 Tack för dina frågor! :)

Redan innan vi började ge mat åt Melvin så hadd jag bestämd mig för att laga hans mat själv. Jag tror inte att det finns en massa "skit" i burkmat och att det sku va en orsak varför jag sku måst laga egen.
Utan jag vill laga eget för att jag tycker det är mer ekonomiskt för oss. Jag vill inte betala typ 1-1,50€ för en burk då jag kan köpa en kg potatis för samma pris! Säkert kommer det komma situationer då jag måste köpa burkmat och det är inget mig emot.
 Men tanken är att jag kommer att laga egen mat åt honom och försöker hålla mig till det.

Då igen tror jag heller inte på det där att det bara är massa skit i burkmat för då sku de nog inte få sälja det. Men som alla människor förstår så är det hur som helst inte färsk mat i en burk och det räcker för mig för att jag ska välja hemlagad mat.


Fruktpuré hadd jag oxå tänkt laga själv. Just för det att det är ekonomiskt. Men jag vet faktiskt inte om jag orkar ge mig in på det. Har aldrig lagat sylt, puré eller liknande så har nog ingen aning om var och hur man ska börja. Helt säkert är det inga svåra saker men känns i alla fall som att jag inte orkar börja experimentera med det. Lat kvinna här hej heheh. Nää men det återstår att se.

18 kommentarer:

 1. Fast där har du tur för fruktpuré lönar sig knappt att laga själv, eller jag tror nästan det sku bli dyrare om du inte typ har eget äppelträ... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med :) Ett 6pack kostar ju typ 1,50 :) Men hemlagat är ju förstås också gotti gott

   Radera
  2. Ja kanske det. Beror ju på vad man köper för sort, smak osv :)

   Radera
 2. Fruktpuré är nog lätt om man vill laga det själv, banan är bara att mixa, äppel koka mjuk i lite vatten och mixa, päron brukade jag bara mixa och bär är också bara att mixa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa! Ska testa :) tack för tipset!

   Radera
 3. Har lagat maten själv, men fruktpuren orkade jag nog inte med. Köper du fruktpuren så kom ihåg att se på innehållet, t.ex päronpuren kan vissa märken vara 50% päron o resten typ vatten, medans andra har 90% päron för samma peng. Lite mera för pengarna helt enkelt 😊 /tvåbarnsmamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! det ska jag tänka på :)

   Radera
 4. Sedan är det ju smart att göra mycket pure samtidigt och frysa ner i t.ex. isbitslådor så behöver man inte laga varje dag!

  SvaraRadera
 5. Har alltid kokat barnmaten själv! När man får in rutinen så går de väldigt enkelt,vi har dessutom en väldans bra hushållsassistent som de finns mixer på..okej kanske de finns de på alla :) utan den sku ja nog säkert ha gett upp. Men kom ihåg att kyla ner maten direkt du kokat den så kan man ha den i kylskåp fyra dagar så behöver man nu int koka varje dag.. jag kyler ner den på stora "isklabbar" väldigt enkelt att bara mos lite banan,päron och kiwi.. men ja ger nog nästan bara färdigköpta pure burkar..men visst blir det också till pengar fasst en burk är billig. Om Melvin är en sån som får hård mage så ge hellre lite bruna bananer än riktigt färska och sen lite kiwi eller päron med som har motsatt effekt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Och jaa det är verkligen inte jobbigt att laga maten :) är ju bara att koka så är det klart ;)

   Radera
 6. Vi kokade endast hemgjord mat åt vår son och frös in. Försökte någon gång med köpta burkar men han gillade dem inte. Då vi skulle på resa i några dagar blev det problem när vi inte kunde ta med fryst mat för hela resan och han vägrade äta burkmaten från butiken. Så med facit i hand skulle jag försökt ge burkmat nån gång redan från början så det funnits nån sort som han skulle ha gillat. Fruktpuren köpte vi nog från butiken. :) / En mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt tänkt på det att kanske bäst att en gång ibland ge burkmat just för såna gånger då man ska o resa :) Tror dock inte att det kommer att vara ett problem med Melvin för han äter med god aptit och allt jag serverar honom :D men man vet ju inte innan man testat!

   Radera
 7. Om man inte vill ge sin baby massa socker så löns det att se så man köper fruktpureer som det står "osockrat" på. Tyvärr innehåller köpta fruktpureer ofta socker, vilket inte många tänker på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag faktiskt noga med! :)

   Radera
 8. Nej färsk mat är det verkligen inte i burkarna,det känner man ju på smaken (och lukten)! Jag får kväljningar varje gång jag smakar på maten innan jag ger åt mitt barn.. Inte så konstigt att han inte är så förtjust i den heller.. Men jag ger nog både och endast för att han ska bli van med både burkmat och hemgjord. Lättare när man är på resa t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha men varför ger du det då åt ditt barn om det är så hemskt och hen inte gillar det? :D om hen ändå inte gillar det måst ni väll ha en annan lösning på t.ex. resa? eller? :D

   Radera
 9. ööö varför skriver du 'hen'? Min son är ingen höna x) haha.. Såg du inte att jag skrev 'han'? Läs lite noggrannare nu hördu :D och sen skrev jag att han inte är så förtjust i burkmaten, vilket betyder (för mig) att han nog äter den men det går kanske int så smidigt. Han äter den int med lika god aptit som hemgjord. Tar längre tid, inkluderar lite grimaser osv.. Men barn blir van med allt bara man börjar i tid ;) och som svar på din fråga så ger jag burkmaten även fast jag tycker den är hemsk, eftersom jag vet att den inte innehåller gift :) ..eller "skit", isf sku dom int få sälja det, som du själv skrev. Det är inte lika näringsrikt som hemgjord mat, men det dör inte barnet av dom få ggr man har glömt att ta med hemgjord eller om det inte finns kylskåp dit man ska t.ex.. Finns alltid tillfällen där burkmaten är behändig. Plus att det finns folk som ger endast burkmat och barnet växer upp till en frisk människa ändå, så det kan omöjligt vara farligt ;)

  SvaraRadera