tisdag 21 juli 2015

Stiger du upp för gravida?

Hörde en dag på radio X3M då de diskuterade om att ge sin sitt plats på t.ex. på bussen åt en gravid kvinna men att folk inte gör det. En tyckte det var oartigt medan den gravida inte brydde sig speciellt mycket om att folk inte steg upp för henne. Detta väckte faktiskt tankar och funderingar i mitt lilla huvud.

I serier och filmer ser man ju alltid att människor stiger upp och ger sin sitt plats till en gravid kvinna. Det hör väll till? Eller?

Jag kan i alla fall ärligt säga att innan jag blev gravid så har jag aldrig ens tänkt på att kanske jag borde stiga upp och ge min plats till en gravid. Och nu menar jag inte så att jag sku va oartig och tänka "nee hödu fö te stiger int ja upp na" utan jag har liksom bara inte tänkt på det. Då igen så åker jag typ aldrig tåg eller buss så vet inte om jag ens hamnat i en sån situation att jag borde ge bort min sitt plats. Inte har jag heller haft vänner eller bekanta jag umgåtts med som varit gravida.

Sen då jag var gravid tänkte jag heller inte på att andra borde stiga upp och ge sin sitt plats åt mig. Fick jag ingen sitt plats så fick jag helt enkelt stå. Men första gången då jag blev utan sitt plats på en fest så var det en som sa att "nej men sitt du ner" så blev jag chockerad! Tänk att någon steg upp för min skull och ville ge sin plats till mig. 

Med närmare eftertanke så tycker jag ändå att det hör till att man i alla fall erbjuder sin plats åt en gravid om det är fullt. Men jag tycker inte att det är oartigt om folk inte sku erbjuda sin plats åt mig då jag är gravid.

Vad tycker ni?
Tycker ni, som är gravida, att det är oartigt om ni inte blir erbjuden en sitt plats i en full buss?
Och ni som inte är gravida, erbjuder ni er sitt plats åt en gravid i en full buss? Can you please give me your sittplats before I exploderar?

8 kommentarer:

 1. Inte hört om de förr. Men ja sku nog inte bli arg om ingen erbjöd. O sku ja varas sjk i ex foglossning så sku ja snällt fråga om ja kan få sitta pga smärtan att stå...

  Mk

  SvaraRadera
 2. Om det ser ut som att den gravida har det tungt/jobbigt skulle jag säkert erbjuda, men om hon ser pigg och kry ut så finns det väl ingen anledning att behandla henne som halvt invalidiserad - olika kvinnor mår väl ganska olika av graviditeter, vissa kan träna och jobba länge och vissa blir dåliga redan i början av graviditeten, skulle säga att det syns ganska bra hur personen mår :) Sen kanske man inte alltid direkt märker att nån är gravid, ifall hon inte är höggravid, beroende på klädval etc.

  SvaraRadera
 3. Jag brukar nog erbjuda sittplats till blivande mamas, tycker det hör till! Hände nu som då i kollektivtrafiken när jag bodde i Stockholm också, där tyckte jag folk var riktigt bra på det här, även "unga stökiga killar" brukade kunna erbjuda sittplatser åt gravida kvinnor. Så ska de va! :)

  SvaraRadera
 4. Ja sku stiga upp om di sku va så gravid att he verkligen syns, typ fem före kläckning. Int om e finns ens en lillan risk att personen int e gravid utan tjock/svullen.
  Vänner o bekanta som ja vejt e gravida bruk ja no stiga upp för. Tror ja.

  SvaraRadera
 5. Jag sku nog och bruk nog allti erbjud min plats om en gravid kommer (int bara på buss, men på typ andra ställen där de e myki folk, tex nu på jeppisdagarna i skolparken om man ser på nå konsert eller så) Minns ju bara hu tacksam jag själv blev om nån erbjöd då jag var gravid! Före jag själv hadd vari gravid så bruka jag väl gö de ibland men oftast tänkt jag väl int ens på att man "borde" för jo det tycker jag, att man BORDE ge sin plats. :)

  SvaraRadera
 6. Hur gör du med ersättning när du är tex på stan? Hur förvarar du den efter att du öppnat den tex? Har just börjat ge ersättning och vet nada. Tycker det verkar så krånglit. Tacksam för svar! :)

  SvaraRadera
 7. Men de e väl självklart att jag sku ge min plats åt en gravid! Samma sak gäller även pensionärer och sjuka. Det hör till god sed. Jag har int åkt buss på många år (senast var skolbussen och där fanns inte många gravida) ;)

  SvaraRadera
 8. Jag stiger upp för gamla människor men inte för gravida.
  Orkar man gå som gravid så orkar man stå, det är ju en position man själv försatt sig i. Inte stiger man ju upp för gravt överviktiga män heller.
  Det sjuka är att när man åker spårvagn så kommer det ibland kvinnor i 45-50 års åldern som tycker att jag borde ge min plats till dem eftersom jag är yngre. Jag är själv 35.

  SvaraRadera