söndag 12 april 2015

Nattmat

När vi gick förberedelsekursen och hade om amning så var jag säker på att jag absolut inte kommer att gilla att amma. Men på BB när jag ammade första gångerna var det helt okej i alla fall och jag tänkte att detta nog inte blir ett problem.

Klart att första nätterna var förstås skit jobbiga när man inte hade in rutinerna och annars bara sov dåligt men jag tröstade mig med att det blir bättre hemma. Så fel. Känns som att det bara blir värre för varje natt.

Amningen på dagen funkar hur bra som helst och ingen av oss behöver blir frustrerad och gnällig. Men när det väl kommer till kvällen och natten så skiter allt sig totalt. Det är som att nånting sku säga till Melvin att "nu är mamma trött och vill amma dig så ni sen kan sova gott tills nästa amning. Bäst du börjar gnälla, dra dig undan bröstet, skrika och bajsa 5 gånger efter varann innan du suttar bröst ordentligt eller ens fösöker." Och jaa, jag vet det kommer att vara många miljoner jobbiga nätter men det är så märkligt när amningen funkar verkligen perfekt på dagen och vi har en fin rutin men som sagt skiter sig till natten.

Har nån av er upplevd samma? Hur har ni i såna fall löst det? Sku det gå lättare att pumpa och ge via flaska om bebisen känner att jag är trött och inte fullt koncentrerad och han därför inte kan äta? Please, HELP ME! Ge mig era tips och råd.

Och jaa, jag är fullt medveten om att detta har pågått endast i en vecka och att det inte kan funka perfekt ennu. Men vill gärna veta hur jag ska få det att funka så småningom för just nu ser jag ingen framgång. Tvärtom.19 kommentarer:

 1. Har ni amnings-poliklinik? Ta isf kontakt med dem. Eller rådgivningen annars. Den kan ju vara något som går om. Min dotter fick s.k "tissiraivo" vid 2-3 veckors ålder.. sög och skrev om varann men det visade sig att det inte kom tillräckligt med mjölk.. hoppas det löser sig. Man skall ju orka vara mamma dygmet runt, du behöver din sömn :)

  SvaraRadera
 2. Det är tyvärr vanligt med sånt där "kvällskrångel", nen det brukar gå över på någon vecka (för att sen återkomma när babyn har tillfälliga tillväxtspurter). Fast det är en klen tröst då man är trött. Du kan gärna göra som det står i kommentaren ovan, söka stöd från någon amningshandledare som har möjlighet att träffa dig. Själv löste jag de där perioderna med att tänka "ok, nu sitte

  SvaraRadera
 3. Äsch... Fortsätter.... Sitter vi framför tv:n och småammar mellan kl 23 och 01 och lägger oss sen" och vilade på dagen så fort det lät sig göras. Lycka till med att hitta ert sätt att lösa det (jagbskulle inte rekommendera att pumpa och mata med flaska, det är jobbigt...)

  SvaraRadera
 4. Det är kanske inte vad du vill höra, men helt normalt! Kvällarna med en liten innebär ofta amning, snuttande, sovande, skrikande, bajsande på repeat i många många timmar. Försök att inte stressa eller oroa dig, acceptera bara att det är så här just nu och att det kommer att gå över snart! Utrusta dig med tålamod och en bekväm plats och låt honom amma/snutta så mycket han vill, det är nu han lägger in beställningen till dina brist hur mycket mat som ska produceras! Ge inte flaska förrän amningen är ordentligt etablerad, det brukar ta någon månad. Och kontakta amningspoli om du känner dig väldigt orolig. Lycka till med den lille!

  SvaraRadera
 5. Jag amma Eliah tills han var 6 månader. I början var ju allt jobbigt å he to sjukt.. Men vi mata Eliah med flaska mellan varven när jag känd att he blev för myki ( börja redan me flaska på bb för att han var så liten ) :) så jag tycker ni no kan mata me flaska också ifall e känns jobbigt! Och ett stort + med att int hel amma e ju att pappan å kan bli delaktig och avlast dig :)

  SvaraRadera
 6. Amningen med min dotter var jätte krångligt i början, hon vägrade suga utan amningsnapp, och på kvällarna blev hon ofta arg och vägrade ta tisse, så dom första veckorna fick vi sitta uppe till ca. 1 på natten förrän hon skulle sova. Jag var helt less på amningen och ville hela tiden sluta, men jag tänkte att jag ger det en chans i 3 månader, när hon var 2 och en halv månader så kändes det mycket bättre så jag fortsätter amma så länge det fungerar (använder dock amningsnapp ibland). Det blir bättre fast det kanske inte känns så, lycka till och gör det som känns bäst för dej och din bebis :)

  SvaraRadera
 7. Ge inte flaska om du vill amma. Det förvirrar bebben. Liggamma! Då kan du o bebben sova samtidigt. Skumpa? Sjung? Som sagt, det är en fas :) Lycka till <3

  SvaraRadera
 8. Testa att köpa "tuttgummi" att sätta på bröstet, kan vara att han har svårt att få grepp,speciellt om brösten e svullna med mycket mjölk. Hade samma problem och efter att jag köpte det var problemet borta, babyn sög genast och fick ett bra grepp. De finns att köpas på prisma, cm tex. Lycka till :)

  Linda

  SvaraRadera
 9. Ring rådg. I Larsmo och be få prata med Johanna Ahlgren. Jätte härlig människa och kan ALLT om ammning. Henne ringde jag åxå när ja hade mjölkstockning tex.
  (Kanske ni hade henne på förberedelsekusen åxå,åt oss sa hon iaf då att ring om ni undrar över nåt..) annars om du har turen med en bra rådgivningstant så prata me henne!

  SvaraRadera
 10. har du tilltäckligt mjölk? Min son var lika och det berodde på att jag hade så lite mjölk så det tog en stund innan mjölken började komma. (Man vet att det kommer när de klunkar och ser på munnen att de suger på samma sätt som på tuttflaskan) och då blir babysar ofta irriterad om det inte kommer mjölk strax när de vill ha. :)

  SvaraRadera
 11. Vi hade tvärtom. Sonen ammade åt lugnt och bra på natten, men på dagen var det massa skrik och han vägrade ta bröstet ibland. Tyvärr har jag inget bra tips. För min del var det bara att stå ut och försöka så gott det gick. Att ge flaska rekommenderar jag inte. Maten rinner ju enklare ur flaska och tyvärr blir det ofta så att då babyn väl ska amma så orkar han/hon inte kämpa lika mycket för maten och blir fortare arg. Hoppas det löser sig! Lycka till :)

  SvaraRadera
 12. Gör som det som känns rätt! Vill du amma, fint! Vill du ge flaska, också fint! Det finns fördelar med båda men jag tycker själv att man ska göra så att det känns rätt och man måste inte göra det ena eller det andra. Bebisar har ju tillväxtperioder och vår son hade också när han var en vecka, ett par dagar där han skulle ha mycket mjölk och hela tiden (dvs, han "beställer" mera genom att suga mera..)
  Kan han vara trött kvällstid? Är han övertrött? Då blir de gnälliga och svåra att få till ro. Även om sonen är nu 8 månader har jag svårt att minnas hur länge han orkade vara vaken vid en veckas ålder men jag minns att han var (och är fortfarande) gnällig kvällstid och vaknar ofta nattetid (fortfarande), sällan jag sover mer än 2 timmar i sträck. Bebisar (eller människor i överlag) bearbetar alla intryck nattetid så därför kan de vara oroliga då. Har ni mycket program dagtid?

  SvaraRadera
 13. Låter jobbigt, men en liten tröst är att veta att bebisar ofta tankar mat inför natten. sen vid ca 2-3v ålder försöker de öka din mjölkmängd och vill amma mycket och ofta, dag och natt. Tänk då på att ifall de snabbt vill ha igen så ammar du ur samma bröst, så får han den gräddigare mjölken och blir mättare. Har det dock gått en halv- en timme efter förra gången så ger du ur det andra bröstet. Ammar nu mitt andra barn (är 2mån) och ammade mitt första i 1,5år. Så jag har haft både lätta och svårare perioder.
  Låter lite som om din bebis blir frustrerad i början, kanske det inte rinner till så snabbt. Testa spruta ut lite i munnen åt honom i blrjan, och tryck även ihop vid bröstgården så han får ett bra grepp.
  Rekommenderar också Johanna, hon är utbildad amninsrådgivare.
  Pumpa är verkligen inte nåt jag rekommenderad, har hållit på med det också men det tar tid och du får trycka och massera ch det river mycket mer i brösten än vid amning.
  Försök att ligga och amma på natten, så du får vila. Ha många kuddar i sängen så du kan sätta dig upp eftteråt och rapa honom och luta dig upp efter väggen, och kanske somna där om det vill sig 😉 det gör jag varje natt, för jag är helt slut 😄
  Tänk också på vad du ätit på dagen. Kaffe? choklad? juice? Nybakat bröd eller bulla? Det tar ca 2h efter att du ätitnåt innan det är i. bröstmjölken och sen ett par/några timmar efter att du ammat innan bebisen reagerat på det. Eftersom du inte äter på natten mår också bebisens mage bättre på morgonen. Men slut inte att äta, tänk bara efter vad du äter som de kan reagera på.
  Oj, jag hade mycket att säga. Hoppæs du fick nån hjälp, för det är jobbigt när amningen krånglar.
  Lycka till och kämpa på. Du fixar det galant, men ta det lugnt!

  SvaraRadera
 14. Det blir bättre efter 2-4 veckor! Om de är svårt kan du ringa amningspolikliniken :) Kan du berätta lite om namnvalet Melvin? varifrån kommer det och hur valde ni det? PS. söt namn <3 (trollkarlen i musse pigg)

  SvaraRadera
 15. Såg på din frukostbild att du äter vindruvor. När jag amma min dotter (nu 7 år) fick hon ont i magen om jag åt vindruvor,chokokakon,jordgubbar och nypotatis. Sen e han ju ännu så liten, de tar ju ett tag innan man lär känn varann å. Hoppas att de blir bättre Snart!

  SvaraRadera
 16. Hej. Det är väldigt vanligt men om du vill ha en lyckad amning så ska du undvika flaska i början. Prova att bära så han kommer i ro och amma sen när han ha fått komma ner i varv.

  SvaraRadera
 17. Hej! Har en baby som blir 4 månader nu och vad jag minns så va de ungefär samma... de e ju nytt för er båda så om du orkar så kämpa ge int upp! de kommer gå försök ge de lite tid :) Grattis btw!

  SvaraRadera
 18. Hej! Har en baby som blir 4 månader nu och vad jag minns så va de ungefär samma... de e ju nytt för er båda så om du orkar så kämpa ge int upp! de kommer gå försök ge de lite tid :) Grattis btw!

  SvaraRadera
 19. Ge det lite tid, det blir bättre! En nyfödd följer sin egen klocka. Vår tös kunde skricka långt in på natten innan hon kom sig till ro.. Det var jobbit just då man är in i det. Försök att hålla sig lugn, bebis märker genast av att man är stressad.

  SvaraRadera