torsdag 8 oktober 2015

Besvikelsen som uppstår


Dagens besök hos hudläkaren var en ren besvikelse!! Alltså fy fan. Jag fattar inte vad det är för stolpskott det anlitat som hudläkare. För det första så blev jag så otroligt dåligt mottagen av läkaren. Och redan då så visst jag att "faaan, det här blir int bra". 

Läkaren bad mig att ta av tröjan och hon ba "aha atopisk excema." Så började hon fråga av mig vad jag använder för salvor. Jag berättade att jag provat alla apotekets bassalvor, salvor från LR, Dermosil, ME osv och att jag just nu testar en ekologisk naturprodukt från Cosmetique. Hon såg skeptiskt ut och frågade:

Läkaren: "vilken kortison salva använder du?"

Jag: "ingen. Har inte använd kortison på över ett år"

Läkaren: *helt förbannad* "jag skriver ut kortison på en gång!! Du ska oxå kasta alla ekologiska naturprodukter och annat som inte säljs i vanlig butik. Det blir bara värre av såna produkter."

Jag: "jahaa, men jag vill inte använda kortison eftersom att det är bevisat att man kan bli frisk utan det. Och varför gör naturliga produkter huden värre?"

Läkaren: "just för det att det är naturprodukter!! Det irriterar huden mera.... Och vill du ha hjälp så är det endast kortison som funkar. Så vårdar vi atopi i Finland" *himlar med ögonen*


Alltså.. Jag blev helt stum. Jag kan inte tro att nå konstgjorda salvor med massa kemikalier sku vara bättre än en naturlig produkt gjord på örter och växter. Dessutom så sa hon att kokosolja rekommenderar de ALDRIG åt såna med torrhud. Är det ett skämt eller?? Tycker jag läser och hör av var och varannan hudläkare/specialist att JUST kokosolja är BRA. Och som vissa säger att de har testat med kokosolja och de blivit bättre av det. 
Nå sen då. Jag frågade att hur det kan vara möjligt att endast kortison sku bota min hud då jag har haft bättre hud nu utan kortison. Det kuna hon dock inte svara på utan slängd en dum kommentar om att jag säkert haft mindre stress nu. Och så var vi där då. 
Min dåliga hud beror på att jag har en bebis som orsakar stress vilket tär på huden. Jovisst kan stressen vara en orsak. Men har svårt att tro att det är enda orsaken eftersom att jag då sku ha varit stressad i över 10 år vilket jag absolut inte varit. Klart att sömnbrist, bortglömda måltider och sånt kan orsaka irritation för huden men jag vet med säkerhet att Melvin verkligen inte är orsaken till min atopi. Vilket jag sa till henne och hon bara suckade.

Då jag sen sa att "hur är det med ljusbehandling då, jag har en bekant som blev frisk av det och hon har lite liknande som mig?" Då fick jag oxå världens spydigaste svar:

Läkaren: "jaa om man inte vill använda kortison ska man inte gå på ljusbehandling för där MÅSTE man använda kortison."

Jag: "jahaa okej. Men min bekanta använde sig inte av kortison under behandlingen men det funka endå på henne."

Läkaren: "finns ingen chans hon kan vara vårdad då."

Seriöst??? Får en läkare ens säga sådär?! Nå till sist skrev hon ut ett recept på en kortison salva och en dunk med bassalva. På receptet skrev hon ner en nummer till Kokkola hudpoliklinik och sa att jag kan ringa dit själv och ordna ljusbehandling att mer än så kan hon inte hjälpa mig.

Jag kände bara hur tårarna brann under ögonlocket så jag tog mitt pick och pack, tackade och sprang ut till bilen. Jag kände en så otrolig besvikelse och att jag blivit så fruktansvärt dåligt behandla. Läkaren ville varken se eller höra mig och det kändes som att hon läste ur ett manus över vad hon ska säga till sin patient. Jag kände mig så dissad!

Fattar inte att detta är våran hudläkare!! Att hon inte alls tog mig på allvar och brydde sig fan i vad jag hadd att säga. Har aldrig upplevd liknande service.
Så jag har varit ledsen och nere hela dagen. Direkt Johnny kom hem slängde jag mig i sängen och sov i 2 timmar. Nu känns det bättre och jag tänker fan inte ge upp!! Det kommer säkert komma tusen motgångar till men fan det kommer vara värt det i slutändan!

Jag tänker verkligen inte påbörja någon skit kortisonkur utan fortsätta som vanligt. Jag kommer att kontakta Kokkola imorgon och låsar int e na tär så tänker jag söka mig till en homeopat. För inga salvor har hjälpt hittills så det kommer fan inte hjälpa i framtiden heller. Nu gräver jag djupare och jag tänker hitta felet och få en ordentlig behandling!

16 kommentarer:

 1. Alltså, usch vilken läkare. Kan rekommendera homeopat Maria, http://mariasnycklar.fi/ Har själv en bror med irriterad och torr hud och han har blivit hjälpt, även om det mest låter som hockus pockus :) kämpa på och hoppas du får hjälp!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa säg int annat :/
   Tack så jätte mycket och tack för tipset! :)

   Radera
 2. Kanske du kunde prova bioresonans och se om du har brist på något ämne :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, det sku kanske va nått. :) tack för tipset!!

   Radera
 3. För mej hjälpte inget annat än ljusbehandling, efter att jag fått de har jag knappt haft några problem alls med min hud o behöver inte heller smörja in mej med en massa skit. I mitt fall fanns också allergier med i bilden men atopiska eksemen blev inte bra förrän jag varit på ljusbehandling. Usch vad arg man blir över hur du blev bemött av läkaren! Kämpa på o ge dej inte!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!! O då läkaren int alls vila ens lyssna på mig. Vet ju själv ganska bra vad som har hjälpt min hud och inte hjälpt och jag tror att just ljusbehandling sku va en grej för mig! Hoppas på ett positivt svar från Kokkola imorgon! :)

   Radera
 4. Hei! Harmillista kuulla minkälaista kohtelua olet saanut lääkärillä. Minulla on myös atooppinen iho, ja pahimmillaan ihoalueet ovat olleet pahasti tulehtuneita ja erittäin kipeitä. En usko, että kukaan jolla ei ole atooppista ihottumaa voi edes kuvitella kuinka tuskallista se on. Itselläni on ollut nyt muutaman vuoden ihottuma hyvin hallinnassa ja suuri syy siihen on Valioravinnon Iho omega kapselit ( ja toki myös stressin väheneminen ). Eräs tuttavani suositteli niitä minulle muutama vuosi sitten enkä sen jälkeen ole niitä pois jättänyt. Ravintolisä on suunniteltu juuri atooppiselle iholle. Suosittelen kokeilemaan, tuloksia voi joutua kuitenkin odottamaan kuukausia mutta minulle se on toiminut.Olen välillä kokeillut lopettaa niiden käytön mutta iho on alkanut aika pian kuivumaan, joten olen palannut niihin takaisin. Itse lopetin myös kortisonivoiteiden käytön, koska iho ohenee niistä niin paljon, jolloin iho on myös herkempi ärsykkeille. Olen myös vaihtanut apteekin voiteet luonnollisiin ihonhoitotuotteisiin. Ammattikorkeakoulu Lauressa on itseasiassa tehty tutkimus, jossa todettiin että apteekin perusvoiteet, joita lääkärt usein määrävät, eivät auta atooppisen ihon hoitoon. Iho tarvitsee luonnollisia rasvoja. Atooppinen iho ei myöskään pysty sitomaan kosteutta normaalin ihon tapaan, joten täytyy muista juoda vettä runsaasti! Täytyy myös muistaa, että kun ihottuma on hävinnyt iholta, niin iho on todella herkässä tilassa useita kuukausia. Eli jos ihottuma alue saa pienenkin ärsykkeen, ihottuma palaa takaisin. Sen takia ihoa tulee hoitaa pitkäjänteisesti. Ehkä tiesitkin jo kaiken tämän, mutta jos et niin toivottavasti tästä oli edes hieman apua! Jaksamisia! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hei!!
   Kiitti vinkistä! Uskon että söin just niitä omega kapseleita kun olin raskaana. Voisin toki kokeilla niitä taas! :)
   No sitä mä kans vähän ajattelin, että luonnonrasvat ovat parempia! Olen kuitenki lukenut niin paljon atooppisesta ihosta ja käyny eri luennoilla jotka ovat kertoneet kuivasta ja herkästä ihosta että lääkärin puheet tänään kuulosti kyllä oudolta! En voi uskoa että kaupan rasvat olisi parempia kuin luonnon aineet. Kiitos kommentista, taas tuli uutta tietoa! :)

   Radera
  2. För att komna billigare undan och slippa övriga utfyllnadsmedel rekomenderar jag flytande oljor. Linfröoljan är rik på omega 3,6 och 9 och billig. Hampafröoljan är rik på omega 3 och 6 och är bra att smörja kroppen med också. Nattljusoljan innehåller GLA som är väldigt bra för huden, gurkörtsolja innehåller ännu mer mängd GLA men är dyrare. GLA är också känt att hålla hormonerna i schak. Svartkumminolja verkar antiinflamatoriskt som kan vara bra för din hud och innehåller omega 6 och 9. Bvitamin (biotin främst) och zink är också bra att äta för din hud.

   http://www.greenpeople.se/behandling-av-hudproblemer-eksem.html
   http://www.bazari.se/alternativ-behandling-av-atopisk-eksem/
   http://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:295

   Du har ju säkert redan sökt sönder google om atopisk hud men här är några länkar som kan hjälpa. Oljor kanske inte är det godaste att få i sig men det går bra i en smootie 😊 hoppas du hittar något som hjälper.

   Radera
 5. Så hemskt tråkigt bemötande! Och felaktigt, jag har också lidit av atopiska eksem hela mitt liv, och fått ljusbehandling utan någon kortisonkräm inblandad! Det blev faktiskt mycket bättre sen, så hoppas du kan få det också.

  Sen jag blev gravid (5 år sen) har jag inte haft samma problem utan jag kan hålla eksemen i schack med Eucerin salva med 10% karbamid och så äter jag också omegakapslar med svartvinbärsFRÖolja, kanske är det dem som föregående kommentar nämner för de rekommenderas för gravida och ammande, men hjälper nog annars också 😊

  SvaraRadera
 6. Vad tråkig upplevelse. Har du funderat på vad det kan vara som ligger bakom hudproblemen? Att ta bort spannmålsprodukter (och kanske mjölk) har hjälp många. Värt att testa i några veckor för att se om det hjälper dig. Fast havre inte innehåller gluten så har kjag nu märkt att mitt barn får utslag genast om hon ãter en portion gröt. I våras var det riktigt jobbigt och läkarna föreslog kortison men kosten löste problemet.

  SvaraRadera
 7. Vad tråkig upplevelse. Har du funderat på vad det kan vara som ligger bakom hudproblemen? Att ta bort spannmålsprodukter (och kanske mjölk) har hjälp många. Värt att testa i några veckor för att se om det hjälper dig. Fast havre inte innehåller gluten så har kjag nu märkt att mitt barn får utslag genast om hon ãter en portion gröt. I våras var det riktigt jobbigt och läkarna föreslog kortison men kosten löste problemet.

  SvaraRadera
 8. Som föregående komentar jag ger oxå valios omegan åt wilma vintertid och det hjälper faktiskt :) lider med dej har två barn med atopi o sen ja väntade wilton fick jag på händre o he känns rej föjävligt o dudå som har på hela kroppen :( kämpa!! Hoppas du hittar nån lösning snart, kramisar!

  SvaraRadera
 9. En hårmineralanalys kanske också vore en ide, då får man reda på vad man saknar eller har överskott av och vad som kan orsaka diverse problem. Angånde kokosolja så är den faktiskt uttorkande bara i sig. Dock ypperlig att smörja på fuktig hud efter dusch för att kapsla in fukten.

  SvaraRadera
 10. Jag har haft stora problem med atopisk hud på händerna, jag kunde knappt sova pga smärtan när det var som värst. Det enda som hjälpte mig var en salva som hette Protopic. Det har hållit bort precis all atopisk hud i många år. Iallafall ett litet tips ifall du känner att du vill prova nånting "medicinskt" :) All kraft till dig! :)

  SvaraRadera
 11. Skippa kortisonen så långt det går! Kakkakaffe Eva (om du känner till henne och bloggen, även polkupeds ägare) instagrammar om sin avvänjning från kortison under "atopiskteksem". Följ gärna henne på IG :) Hoppas du hittar någon hjälp.

  SvaraRadera