lördag 9 maj 2015

Vem är det som bestämmer vad som är okej?

När jag fick veta att jag är gravid, lovade jag mig själv två saker:

1. Jag ska alltid vårda mitt och Johnnys förhållande.
 Vad som än händer så måste man komma ihåg sin partner. Det finns nog inget förhållande som funkar utan att man jobbar på det. Man kan helt enkelt inte ta den andra för givet.

2. Jag ska inte sluta vara en 24-åring och mig själv.
Jag är ung. Och jag tänker leva enligt det oxå trots att jag har en bebis nu. Men jag kommer alltid sätta Melvins behov först! ALLTID. Utöver det tänker jag vara mig själv. Jag tänker vara 24-åriga Janica. För är inte jag lycklig, kan jag inte göra Melvin lycklig.

Förr klädde jag upp mig 3-4 gånger/månad och umgicks med mina vänner. Både hemma och ute på stan. Jag älskar att umgås med andra och att träffa nya människor. Jag kuna helt utan problem sitta en kväll på O'learys och dricka ett vinglas och prata med känt och okänt folk. That's me. Jag gillar det.
Sen när jag träffade Johnny så blev det lite mindre av det hela tiden. Och klart när jag blev gravid så slutade jag ganska snabbt att vara ute på stan. Nån enstaka gång när det var nått speciellt gick vi ut men det var ju absolut inte det samma när man hade en stor kula man gick och bar på.
Idag är det 18 veckor sen jag sist klädde upp mig och umgicks med mina vänner ute.

Men ikväll my ladies.. Ikväll ska vi ha en tvättäkta tjejkväll! Främst för att fira min födelsedag som jag hade i onsdags men oxå för att fira att min graviditet är över och att jag har fött ett barn till världen.
Oxå för att jag behöver detta. En kväll med mina vänner när jag får släppa mamma-rollen och vara mig själv. Vara den gamla, goda Janica som jag är och alltid varit.

Och eftersom att jag inte ammar så kommer jag även att dricka alkohol. Inte stora mängder så att jag blir redlös. Men för smakens skull. Och för att jag gillar att avnjuta ett glas vin. Eller champagne. Eller en kall cider. Det är sån jag är. 
Klart jag inte druckit under graviditeten eller ens haft behov av det. Men nu känner jag att jag faktiskt vill dricka en skvätt. För att fira och för att det är gott.

Jag vet oxå att det finns där ute en hel massa folk som säkert har lust att skriva och kommentera om hur "ansvarslös" eller "dålig person" jag är för att jag "måste dricka" bara en månad efter förlossningen. Säkert är det många som tycker att jag "inte njuter av bebisbubblan utan prioriterar mig själv och mina behov". Så är det heller inte. Men om jag ska kunna vara den bästa mamman till min son så måste jag slippa bort från mamma-rollen en liten stund och göra det jag tycker är roligt och kan njuta av. Så jag inte glömmer bort vem jag egentligen är. För glömmer jag bort mig så kan jag inte vara lycklig och då kan inte jag göra min familj lycklig.

Dessutom.. Vem bestämmer ens när det är okej att dricka och fira efter att man fått barn? Vad jag vet så finns det nog inga regler för det. Det finns ingen som kan säga till en person att "drick inte före ditt barn är 1 år."
Jag tycker att det är upp till var och en när de bestämmer sig för att dricka och fira efter att de fått barn och när de känner sig redo för det.  
Jag tror oxå att det finns många där ute som inte "vågar" pausa mamma-rollen för stunden för de är rädda för alla dömande människor. Men jag säger nog bara SCREW THEM! Gör vad du känner dig för att göra. Det finns inga regler för hur du ska vara som förälder. Så länge det känns bra för dig och man har läget under kontroll så är det helt okej att ta paus.

Sen för att klargöra för allihopa:

Idag är jag INTE ut efter att få dricka alkohol!
Utan för att få va mig själv och ta en paus från familjelivet. 

34 kommentarer:

 1. Hear, hear! Det har du rätt att göra, ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 2. Nyfiken, varför ammar du inte? Jag kämpar o svettas o gråter här hemma o velar mellan att sluta o att fortsätta, så är superintresserad av andras synpunkter o orsaker. Njut av din kväll! Klart man ska få unna sig! Kram :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just för det. Vi hadd de så kämpigt och de vila int riktigt funka. Melvin hadd svårt att få det rätta greppet och fick inte tiräckligt med mjölk så han bara grät helatiden. Och sen slutade mjölken komma så jag fick helt enkelt sluta amma. :/ tycker detta med ersättning funkar så bra och jag ångrar inte att jag slutade amma. Fast jag int ens hadd nå val :D lycka till och hoppas ni hittar en lösning som passar er! :) kram

   Radera
 3. De som stör MIG e att folk nästan aldrig höjer på ögonbrynen fast pappan far ut å smakar direkt, men mammor e nog ack så ansvarslösa om dom vill ha en liten paus från spyttor och skrik. Ne, man ska int bry sig. Ut och njuuuut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå precis så e de! Ja tycker att båda föräldrarna har lika myki ansvar för sitt barn o då ska de nog int va nån skillna vem av dem som far ut och när :)

   Radera
 4. Njut av kvällen :) när jag fick mitt första barn så var jag en av de som inte "vågade" åka ut på fest pga allt dömande. Nu har jag just fått mitt andra och jag har en utekväll inplanerad lite längre fram och då kommer babyn att vara nästan 2 månader. Och det ska bli så kul att åka ut med mina vänner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra! Viktigt att ta hand om sig själv :) hoppas ni får en bra kväll!

   Radera
 5. Fattar inte varför man måste överhuvudtaget dricka då man har barn? Ni vet väl att om det hemma händer något åt barnet och man har alkohol i blodet är socialen snabbt vid dörren. En människa klarar sej bra utan alkohol tills barnen är 18 år. Sen sko de oxå vara intressant att veta varför du så ivrigt vill slippa bort från mammrollen en stund? Det är ju den bästa tiden och varje dag är guldvärd! Varför ens lämna bort en dag av det bästa i livet? Melvin växer nog snabbt och du får massa tillfällen att smaka då han är äldre..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man inget snällt att säga ska man vara tyst. Alla får ha en åsikt, men allt behöver man inte skriva/säga högt. Är man ute efter att bara vara elak (vilket du och flera andra uppenbarligen är) tycker jag faktiskt man kan låta bli tangentbordet. Hoppas du uppfostrar dina barn bättre än du själv blivit uppfostrad.

   Radera
  2. Alltså jag blir ofrivilligt irriterad av sånahär kommentarer..
   Du vet väl om att hennes barn har 2 föräldrar? Varför är det alltid mamman som ska behöva vara hemma o ansvarsfull, som Elin skrev i sin kommentar här ovanför, varför är det MYCKET mer accepterat att pappan far ut o festar? Om mamman vill gå ut ens typ en-två gånger i halvåret så är hon nog minsann ansvarslösast i stan o borde nog int ha skaffat barn över huvudtaget..
   Såklart KLARAR en människa sig utan alkohol fast hela livet om man vill, men varför lämna bort nåt man tycker om? Nog klarar man sig också utan godis, sallad, pasta, WHATEVER om man vill, men varför sku man behöva göra det om man int vill? Det är ju int som att vi snackar om nån som är ute o festar varje helg nu.
   Sen är man ju mamma 365 dagar om året, resten av livet.. tror int barnet tar skada fastän mamman vill ta paus emellanåt (nu är jag ju int mamma ÄN (men ytterst snart) men jag kan nog förstå om man vill ta en paus o få känna igen sitt gamla jag för en kväll när livet ändå har ändrat så drastiskt som det nyss har gjort), för att sen kanske orka va en gladare, roligare mamma?

   Nå, tur är det ju att man får göra som man vill.

   Radera
  3. Till anonym:

   e du dum påriktigt?? och tydligen så läst du int mitt inlägg då du måsta fråg vafö jag vill ta paus.
   Dessutom skrev int jag nånstans att jag INTE tycker att det är den bästa tiden i livet.

   Radera
 6. Typisk finne! kan inte vara utan alkohol fast man har en baby hemma :S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa voi reve tå man e en så alkoholisera finne!! :)))))

   Radera
  2. alltså va i helveti va hedee fö anonym kommentar :DD

   Radera
 7. Tycker faktiskt de heelt okej att fara ut och dricka nåt smått!!
  men ja kan ändå tycka... ta int illa upp nu menar absolut inget dumt! Du är bästa mamman åt Melvin! Men ja till saken.. att man kanske borde vänta med att skaffa barn om man saknar den tiden innan man blev gravid ..jyst dethär med alkohol..så här pass tidigt efteråt..men ja menar inget illa,dehär e vad jag tycker!! Har själv en 8 månaders baby och har ännu inte lämnat hen mer än hlgst 2h nån enstaka gång.har helt enkelt int behov av de fö ja njuter så mycket av babyn..ja menar int att du int sku njuta nu. men jaa såhär tycker jag iaf! Melvin å pappan klarar sig säkert galant och du får nya krafter för att orka så njuta!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå int saknar jag tiden innan jag blev OPLANERAT gravid. Men jag är bara en sån person som tycker om att umgås med mina vänner och avnjuta ett glas god dricka :) inget jag dock kommer göra ofta. Men en gång ibland. :)

   Radera
 8. Men vilken tur att all e olika å får göra som man vill!

  SvaraRadera
 9. Jag tycker absolut man ska få kunna ta "ledigt" en kväll, fastän man såklart njuter av att vara med barnet. Känns som man får nya krafter att ta hand om familjen efteråt. Vare sig det gäller att shoppa ensam eller umgås med vänner, så behöver nog de flesta föräldrar få möjlighet till det ibland. :)

  SvaraRadera
 10. Så är det! :) man får inte glömma bort sig själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle man glömma bort sej? Är du inte dej själv där hemma med familjen?

   Radera
  2. Men djiises.. Glömma bort sig själv = glömma bort att ta hand om sig själv oxå. En mamma behöver oxå bli omhändertagen!

   Radera
  3. *Facepalm* lite konstigt är det om du inte kan bli omhändetagen hemma utan måste ut på krogen för det :S

   Radera
  4. VAR står det att jag sku ut på krogen? Kan man int dricka alkohol annanstans än på krogen?? Dessutom så MÅSTE man slippa bort hemifrån ibland! Och joo jag blir omhändertagen hemma av min sambo som jobbar och drar in pengar och sen städar och lagar mat åt mig. Dessutom överöser han mig och Melvin med så mycket kärlek att vi inte hinner ens ta in allt!! MEN det finns andra sätt att bli omhändertagen! T.ex att umgås med vänner UTAN en skrikande baby!!! Antar att du int har barn eller ens en partner eller vänner som inte fattar sånt! Get a life och sluta kommentera så idiotiska kommentarer!

   Radera
 11. Jag gissade att du skulle få kritiska kommentarer från en viss sorts människor.... Jag är själv mamma till fyra barn och har inte varit ut på stan på flera år. MEN, när vi fick första barnet var jag 20+ och då var jag nog ut nu som då med vänner för att få egen tid och slippa hemifrån emellanåt. Det är inget fel med att ta sig tid för sig själv, umgås med vänner och dricka ett glas eller två eller tre. Man blir inte en sämre mamma för det! Och för babyn är det ju lättare att vara ifrån mamma när han är så liten att han inte förstår! Värre är det sedan när han är äldre och gråter i dörrhålet :).
  Och att dricka fast man har barn är helt okej när inte barnet lider av det! Att påstå något annat är löjligt. Hoppas du hade en trevlig kväll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Det är ju inte så att jag sitter och dricker med barnet i mina armar för det sku jag ALDRIG göra! Sov inte ens i samma rum som Melvin o pappan så det inte sku stinka alkohol nära Melvin. Så han led nog inget av att jag var borta en kväll. :)

   Sen är det ju en annan sak när man har flera barn och barnen är äldre. Man kanske har varken tid eller ork att springa på stan då :)

   tack! Vi hadd en super kväll :)

   Radera
  2. Kan inte läsa sånthär mera :S unga mammor som tycker det är ok att dricka :( Lämnar bloggen! cya girls!

   Radera
  3. Va betyder muchacho? Låter liti spanskt :)

   Radera
  4. Det betyder kompis/bro och är spanska :)

   Radera
 12. Geez, hur man än gör och hur man än tänker så finns det alltid nån som tror att de är bättre mammor, jag blir så sjukt less. Hoppas du hade en rolig kväll, det gav dig säkert mera energi att orka med vardagen! :)

  SvaraRadera
 13. Jag förstår inte varför det idag skall vara sån "tävling" om vem som är den "bästa" mamman,vem som tar hand om sin unge "bäst" eller vad som är rätt och fel. Alla ser vi från olika perspektiv och det är mamman och pappan som känner till ungen sin bäst, låt varje mamma och pappa själva få bestämma över hur de gör utan att hoppa på direkt med pekpinnen. Din syn är inte alltid den ända och rätta,saker och ting kan se helt annorlunda utifrån ett annat perspektiv. Alla har rätt till sin åsikt, men måste man medvetet såra någon? Sätt den tiden på nått viktigare istället, t.ex.vara med era barn.

  SvaraRadera
 14. Jag är relativt ung morsa här, hejhej. Å jag brukar också vara ute på en öl nu som då. Babyn har en pappa som också behöver kunna vara med barnet. Och tro mig, efter tre år som ensamstående så vet jag att egentid är A och O. Många av er... Punktknullar nu. Förlåt men på sant, har ni inte annat att fundera på? Å va beträffar att socialen sku vara framme så fort de finns alkohol inblandat, nej. För det första, sluta va rädd för socialen. De ska nog mycke till förrens sicialen blir din fiende, å har de blivit det så är största fienden nog dig själv. Sen, alkohol finns överallt. Jag tror inte att det lönar sig att smussla om alkohol med barn. Med de menar ja int att man ska råsupa å va redlös, ja menar att de int skadar dom att se att det finns och att det kan anvöndas under kontrollerade förhållanden. Sen om de int används så är ju en annan sak men ja betvivlar att så va fallet nu. Så Janica, ja tycker du gör rätt i att lämna sonen i sin pappas trygga händer och ha roligt bara du och vänner en kväll.

  SvaraRadera
 15. Läste ditt inlägg när du skrev det, och jag håller helt med dej. Nu har jag läst kommentarerna och tror de som kommenterar anonymt inte har egna barn och bara är fast i någon sorts drömvärld. Oftast är det unga som säger att man som mamma inte får göra annat än vara hemma med babyn för då tar man inte sitt ansvar. När vi fick barn för 1½ år sedan så var det alla 35+ som sa att ta emot ALL HJÄLP ni får, vill någon far- eller morförälder hålla babyn en timme, far fast och handla utan baby. De som har barn förstår att det är helt okej med lite tid ifrån babyn. Jag skrev också ett inlägg om hur mitt tankesätt är att babyn är hemma med pappa, babyn måste vänja sig med att mamma inte är tillgänglig 24/7 och babyn och pappan måste också ha en chans att bekanta sig. Utan att mamma är där och berättar vad pappa ska göra :D. Vår dotter har varit en hel del hos sin momi och mofi, och för mig känns det bara skönt att veta att vår dotter är trygg med dem, tycker om dem och gärna umgås med dem. IFALL något händer föräldrarna måste barnet ha någon annan som det känner sig tryggt med, så tycker jag :)

  SvaraRadera